Organizational culture and its relationship with the capacity to absorb knowledge in an apple integrator in Durango, Mexico
DOI:
https://doi.org/10.53732/rccsociales/e70115Keywords:
Organizational culture, organization, management, knowledge, correlation, surveyAbstract
The present research aimed to determine the relationship between organizational culture and knowledge absorption capacity in a regional apple production integrator in Durango, Mexico. The study had a quantitative approach and a non-experimental design. It was cross-sectional and presented a descriptive and correlational scope. The information was collected through a survey, made up of 42 items distributed in six dimensions for the organizational culture variable and four dimensions for the knowledge absorption capacity variable. It was applied to a convenience sample of 30 fruit growers in October 2022. The results show that organizational culture has a statistically significant correlation with knowledge absorption capacity of =0.914 and that the success criteria dimension is the organizational culture dimension with the highest correlation with knowledge absorption capacity. It is concluded that the apple integrator must consider that the presence of a good organizational culture among its members will generate a positive impact on the acquisition and assimilation processes, but above all, on the capacity to absorb knowledge for the success of the organization.
References
Arocas, R. L. (2017). Gestión del talento: De los recursos humanos a la dirección de personas basada en el talento (DPT). Ediciones Pirámide.
Cameron, K. S., & Quinn, R. E. (1999). Diagnosing and changing organizational culture: Based on the competing values framework. Addison-Wesley
Carrazco-Escalante, J. C., y León-Balderrama, J. I. (2017). Capacidad de absorción y competitividad en el cultivo de camarón del municipio de Ahome, Sinaloa. Estudios Sociales Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 27(50). https://doi.org/10.24836/es.v27i50.475
Carro-Suárez, J., Sarmiento-Paredes, S., y Rosano-Ortega, G. (2017). La cultura organizacional y su influencia en la sustentabilidad empresarial. La importancia de la cultura en la sustentabilidad empresarial. Estudios gerenciales, 33(145), 352-365. https://doi.org/10.1016/j.estger.2017.11.006
Chiavenato, I. (2011). Administración de recursos humanos: El capital humano de las organizaciones. McGraw-Hill/Interamericana. https://bibliotecadigital.fce.unam.edu.ar/handle/bhp/565
Cohen, W. M., & Levinthal, D. A. (1990). Absorptive capacity: A new perspective on learning and innovation. Administrative science quarterly, 35(1), 128-152. https://doi.org/10.2307/2393553
Cuevas-Vargas, H., y Herrera Riveros, L. K. (2023). Capacidad de absorción del conocimiento y rendimiento de las pequeñas empresas colombianas. Revista Venezolana de Gerencia, 28(9), 182-198. https://doi.org/10.52080/rvgluz.28.e9.12
De Long, D. W. & Fahey, L. (2000). Diagnosing cultural barriers to knowledge management. Academy of Management Perspectives, 14(4), 113-127. https://doi.org/10.5465/ame.2000.3979820
Drucker, P. & Maciariello. J. A. (2008). Management. (Ed. Rev.). Harper Business.
Gómez-Romero, J. G. I. (2008). La generación de conocimiento organizacional en la micro, pequeña y mediana empresas (MIPYMES) de Durango. Editorial UJED.
González-Campo, C. H., y Hurtado-Ayala, A. (2014). Influencia de la capacidad de absorción sobre la innovación: un análisis empírico en las MiPymes colombianas. Estudios gerenciales, 30(132), 277-286. http://dx.doi.org/10.1016/j.estger.2014.02.015
Hernández y Rodríguez, S. (2011). Introducción a la administración: teoría general administrativa: origen, evolución y vanguardia. McGraw Hill.
Hernández, V. (2016). La gestión del conocimiento en las organizaciones. Alfaomega.
Janz, B. D. & Prasarnphanich, P. (2003). Understanding the antecedents of effective knowledge management: The importance of a knowledge-centered culture. Decision sciences, 34(2), 351-384. https://doi.org/10.1111/1540-5915.02328
Landero-Hernández, R., y González-Ramírez, M. T. (2006). Estadística con SPSS y metodología de la investigación. Trillas.
Máynez-Guaderrama, A. I., Cavazos-Arroyo, J., y Nuño-De La Parra, J. P. (2012). La influencia de la cultura organizacional y la capacidad de absorción sobre la transferencia de conocimiento tácito intra-organizacional. Estudios Gerenciales, 28, 191-211. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21225840011
Mondragón, M. (2014). Uso de la correlación de Spearman en un estudio de intervención en fisioterapia. Movimiento Científico, 8(1), 98-104. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5156978
Olea-Miranda, J., Contreras, O. F., y Barcelo-Valenzuela, M. (2016). Las capacidades de absorción del conocimiento como ventajas competitivas para la inserción de pymes en cadenas globales de valor. Estudios gerenciales, 32(139), 127-136. http://dx.doi.org/10.1016/j.estger.2016.04.002
Rivas-Tovar, L. A. (2002). Nuevas formas de organización. Estudios gerenciales, 18(82), 13-45. http://www.icesi.edu.co/revistas/index.php/estudios_gerenciales/article/view/77/html
Rodrigues, S. (2010). ECIC2010-Proceedings of the 2nd European Conference on Intellectual Capital: ECIC. Academic Conferences Limited.
Rodríguez Valles, F. D. M. (2020). Evaluación de la relación existente entre la cultura organizacional y la capacidad de absorción, en la gestión del conocimiento. Caso: Integradora Regional de Productores de Manzana SA de CV. [Doctoral disertación, Universidad Juárez del Estado de Durango]. http://repositorio.ujed.mx/jspui/handle/123456789/102
Schein, E. H. (2010). Organizational culture and leadership (Vol. 2). John Wiley & Sons.
Tortolero-Portugal, R., Figueroa-González, E. G., y Villarreal-Solís, F.M. (2020). Modelo de regresión lineal múltiple de la gestión del conocimiento, con la cultura organizacional, el liderazgo y las tecnologías de la información y la comunicación, en trabajadores de una empresa de la Cd. de Durango, Durango, México. Hitos de Ciencias Económico Administrativas, 26(76), 266-284. https://doi.org/10.19136/hitos.a26n76.4089
Zahra, S. A., y George, G. (2002). Absorptive capacity: A review, reconceptualization, and extension. Academy of management review, 27(2), 185-203. https://www.jstor.org/stable/4134351
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista científica en ciencias sociales

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.